Proje Hakkında

Uluslararası Güncel Sorunlar

Küresel ve bölgesel rekabet uluslararası ilişkilerde baş döndürücü bir değişim ve dönüşümle sonuçlanmaktadır. Devletler arası savaşlar, iç savaşlar, terörizm, ekonomik ve teknolojik rekabet, artan nüfus artışıyla birlikte kıt kaynakların her geçen gün daha da kritik hale gelmesi, düzenli ve düzensiz göçler, salgın hastalıklar devletlerin güvenlik anlayışını hızla değiştirmekte ve bu karmaşık ve hızla değişen gündemde karar almak ve uygulamak daha da zorlaşmaktadır.

Örneğin, Rusya-Ukrayna Savaşı nükleer silah kullanımını da içerecek şekilde her geçen gün daha tehlikeli hale gelirken, tüm dünya Gazze’deki soykırıma seyirci kalmaktadır. Terörizm tehdidi her geçen gün yeniden artarken, aynı ittifak içinde olan devletler bile müttefiklerine karşı tehdit oluşturan terör örgütlerine destek vermekten kaçınmamaktadır. Başta BM olmak üzere uluslararası örgütler bölgesel ve küresel sorunlara çözüm bulmakta yetersiz kalmaktadır.

Uluslararası güncel sorunları yakından takip etmek ve gelişmeleri doğru okumak dış politikada karar almak konusunda temel rolü oynamaktadır.  İlgili devlet kurumları kadar üniversiteler ve düşünce kuruluşları da bu süreçte önemli rol oynamaktadır. Kapadokya Üniversitesi (KÜN) ve Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) iş birliğinde yürütülecek bu proje ile Uluslararası Güncel Sorunların bu konudaki uzmanlar ile tartışılması, ele alınması ve uluslararası bu sorunlara ilişkin olarak Türk Dış Politikasında alınacak kararlara ışık tutması amaçlanmaktadır.

Proje Hakkında

İnsanlık ve Gezegen İçin Ortak Ufuk Tasavvuru (A Common Horizon for Humanity and The Planet)

Dünya son derece sorunlu bir dönemden geçmektedir ve tüm insanlık derin bir kriz içinde görünmektedir. İnsanlık küresel düzeyde olduğu kadar tek tek ülkeler düzeyinde de ciddi ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve siyasi, krizler yaşamaktadır. Karşı karşıya kalınan meydan okumalar finansal çöküşlerden iklim değişikliğine, uluslararası terörizmden bölgesel çatışmalara, mülteci sorunundan yabancı düşmanlığına kadar çok çeşitli alanlarda ortaya çıkmaktadır.

Değişimlerin en hızlı yaşandığı, paradigmaların hızla geçerliliğini yitirdiği bir zamanı yaşamaktayız. Bu değişime uyum gösteremeyen, mevcut krizleri iyi yönetemeyen milletlerin sefalet içinde kalacağını söylemek çok iddialı bir önerme değil. Böyle bir dönemde, değişimleri ve krizleri yönetme ile gelecek planlarını yapma sorumluluğunu sadece karar vericilere yüklemek hem karar vericilere hem de milletimize haksızlıktır. Bilgi sahibi her bir bireyin gönüllü olarak sorumluluk alması, mevcut krizler üstüne kafa yorması kaçınılmaz bir mecburiyettir.

Ülkemiz, içinde bulunduğumuz bu sorunlu dönemin hem nesnesi hem de öznesi durumundadır. Türkiye bir yandan dönemin zorluklarını bütün şiddetiyle yaşarken diğer yandan da coğrafyası, tarihi ve kültürü dolayısıyla bu gidişatı değiştirme kapasitesini içinde barındırmaktadır.

Kapasitenin kuvveden fiile dönmesine katkıda bulunmak amacıyla, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen uzmanlarının katılımı ile gücünü insan onurundan alan, Türkiye’nin ve insanlığın geleceğini bütüncül bir sinerji ile inşa etmeyi amaçlayan bir düşünce çevresi oluşturulması hedeflenmektedir. Düşünce Çevresi bir bilim/politika arayüzü (science – politics interface) şeklinde yapılandırılacak; politika yapıcılara karmaşık kararlar alırken kullanabilecekleri bilgileri, analizleri ve politika alternatifleri ile stratejik, taktik ve operasyonel eylem setlerini sunabilmeyi hedefleyecektir.

KÜN Düşünce Çevresi, bir yandan Türkiye’nin ekonomik kalkınmasının, sosyal adaleti sağlamasının ve gelecek nesiller için çevre ve doğal kaynakların korumasının yollarını değerlendirirken bir yandan da temel hak ve özgürlüklerin sağlanması, kurumların katılımcı mekanizmalarının çalıştırılması, hukuk düzeninin iyi işlemesi, özgürlüklerin korunması, insanların kendilerini rahatça ifade etmesi ve karar alma süreçlerine katılabilmesine katkı sağlayacaktır. Çevre, dünyanın çok farklı kültür ve coğrafyalarından, insan onurunu önceleyen düşünürlerle birlikte çalışacak, dünyanın entelektüel gücünü bir araya getirerek, sorunları birlikte değerlendirecek ve alternatif çözüm önerileri sunacaktır.

KÜN Düşünce Çevresi, Kapadokya Üniversitesi Sosyal ve Stratejik Çalışmalar Merkezi bünyesinde yürütülmektedir.

SEMİNERLER

Türkiye’nin önde gelen bilim adamları, politikacıları ve düşünürleri ile düzenlenecek seminerlerde, başta ülkemiz olmak üzere bölgesel ve sorunların ele alınması ve çözüm önerileri getirilmesi hedeflenmektedir.

Seminerler

Türkiye’nin önde gelen bilim adamları, politikacıları ve düşünürleri ile düzenlenecek seminerlerde, başta ülkemiz olmak üzere bölgesel ve sorunların ele alınması ve çözüm önerileri getirilmesi hedeflenmektedir.

India and Türkiye in the Quest of a New World Order

Tehdit, Risk ve Fırsatlar Bağlamında 2024’ten 2025’e: Dünya Nereye Gidiyor?

Türk Dış ve Güvenlik Politikalarına Bakış: Fırsatlar ve Meydan Okumalar

Brunei Büyükelçiliği Kamu Diplomasisi 2021-2024

Giderek Merkezsizleşen Uluslararası Politikada & Esnek Güvenlik Yapılanması Dön. Türk Dış Politikası

Türk Devletleri Teşkilatının Yükseliş Sürecinde Türkiye-Azerbaycan İlişkileri

Konuşmacılar

Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN

Prof. Dr. Giray Saynur DERMAN

Prof.Dr. M. Seyfettin EROL

Prof.Dr. M. Seyfettin EROL

Moderatör
Prof. dr. Mehmet S. Erol

Prof. dr. Mehmet S. Erol

Prof. Dr. Fahri Erenel

Prof. Dr. Fahri Erenel

Konuşmacılar

Prof. Dr. İskender Öksüz

Prof. Dr. İskender Öksüz

Kapadokya Üniversitesi Öğretim Üyesi
Prof. Simon Estok

Prof. Simon Estok

Sungkyunkwan University Öğretim Üyesi
Prof. Frank Furedi

Prof. Frank Furedi

Kent Üniversitesi Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Şafak Oğuz

Doç. Dr. Şafak Oğuz

Kapadokya Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Giorgos Kallis

Prof. Giorgos Kallis

Barselona Otonom Üniversitesi Öğretim Üyesi
logo
Mustafapaşa Yerleşkesi
50420 - Mustafapaşa, Ürgüp / Nevşehir
(384) 353 5009 pbx
info@kapadokya.edu.tr