15 Şubat 2022 | 19.00

15 Şubat Salı günü saat 19:00’da Kapadokya Üniversitesi Youtube kanalından canlı yayımlanacak “İnsanlık ve Gezegen İçin Ortak Ufuk Tasavvuru” seminer serisinin altıncı programına, İslam Felsefesi çalışmaları ile tanınan Kahire Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Catarina Belo konuk olacak. İbni Rüsd ve İbni Sina’nın fizik ve metafizik çalışmaları başta olmak üzere Orta Çağ İslam Felsefesi konusunda uzmanlaşan Profesör Belo’nun “Chance and Determinism in Avicenna and Averroes” (2007), “O essencial sobre Averróis” (2007), “Averroes and Hegel on Philosophy and Religion”, (2013) and “Spirit in Philosophy: A Metaphysical Inquiry” (2019) adlı kitapları da dahil bir çok bilimsel eserin sahibidir. . Profesör Belo’nun “Chance and Determinism in Avicenna and Averroes” adlı kitabı “İbni Sina ve İbni Rüşd – Belirlenimcilik ve Rastlantı” adıyla  Türkçe’ye çevrilmiştir. “Klasik İslam Felsefesinde Özgür İrade ve Determinizm: Farabi, İbni Sina ve İbni Rüşd” başlığı altındaki programımızın moderatörlüğünü Profesör İskender Öksüz yapacaktır.

İnsan özgürlüğü fikri ve bu özgürlüğün önündeki olası engeller etrafında dönen özgür irade ve determinizm arasındaki ilişki tartışması, yüzyıllardır filozofların gündeminde olmuştur. Bu tartışma, İsl...

Belgenin tamamını indirmek için tıklayınız.

Prof. Catarina Belo

Kahire Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi

Kahire Amerikan Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Felsefe profesörü Catarina Belo, 1997’de Lizbon Üniversitesi Felsefe Bölümünde ve 2000 Londra Üniversitesi Şarkiyat ve Afrika Çalışmaları Bölümünde Arap ve İslam Çalışmaları dalında lisans eğitimi aldı. 2004 yılında Oxford Üniversitesi Şarkiyat Çalışmaları Bölümünde doktorasını tamamladı. Prof. Belo, İbni Sina ve İbni Rüşd’ün fizik ve metafizik çalışmaları başta olmak üzere Orta Çağ İslam felsefesi konusunda uzmanlaşmıştır. Ayrıca Orta Çağ İslam Teolojisi (Kelam), Aquinalı Thomas (St. Thomas Aquinas) düşüncesi ağırlıklı Orta Çağ Hristiyan Felsefesi, Hegel felsefesi ağırlıklı Alman İdealizmi, Orta Çağ’da din-felsefe ilişkisi ve Hegel’in eserleri konularında çalışmalar yapmıştır. “Chance and Determinism in Avicenna and Averroes” (2007), “O essencial sobre Averróis” (2007), “Averroes and Hegel on Philosophy and Religion”, (2013) and “Spirit in Philosophy: A Metaphysical Inquiry” (2019) adında dört kitabı vardır. Profesör Belo’nun “Chance and Determinism in Avicenna and Averroes” eseri, “İbni Sina ve İbni Rüşd -Belirlenimcilik ve Rastlantı” adıyla Türkçeye çevrilmiştir. Profesör Belo’nun bir çok uluslararası eseri ve ödülü vardır.

Prof. İskender Öksüz

1966 yılında Ege Üniversitesinden mezun olan Prof. İskender Öksüz, 1968 yılında yüksek lisansını ve 1969 yılında doktorasını Prof. Oktay Sinanoğlu danışmanlığında Yale Üniversitesinde tamamlamıştır. Türkiye’de ODTÜ ve Gazi Üniversitelerinde, Suudi Arabistan’da University of Petroleum and Minerals’de akademik ve idari görevler yapmış ve ayrıca Türkiye Atom Enerji Komisyonluğu üyeliği ve Atom Enerjisi konusunda Bakan Danışmanlığı görevlerinde de bulunmuştur. Profesör Öksüz’ün teorik kimya alanında ortaya koyduğu akademik çalışmaların yanında, siyaset ve sosyoloji alanlarında da bir çok eseri bulunmaktadır.